Çin, Devlet Başkanı’nı sohbet robotu yaptı
Çin, yeni bir sohbet robotu geliştirdi ve bu robot Devlet Başkanı Xi Jinping’i temel alıyor. Aslına bakarsanız bu yapay zeka uygulaması, Çin liderinin ‘düşünceleri’ kullanılarak eğitildi. Liderin düşüncelerine ulaşmak için de Xi’nin yazdığı kitaplar ve makaleler kullanıldı.
Devlet Başkanı’nın siyasi felsefesi uzun haliyle, “Yeni Bir Dönem için Çin Karakteristikleri ile Sosyalizm Üzerine Xi Jinping Düşüncesi” ya da kısaca “Xi Jinping Düşüncesi” olarak biliniyor.
Bu bir ideolojik doktrin ve Çin şu anda bu doktrin ile yönetiliyor. Yapay zeka geliştiricileri, bu detayları öne çıkararak sohbet robotunu, Xi Jinping’in yazdığı 12’den fazla kitap da dahil olmak üzere, bu şemsiye altına giren resmi literatür ile eğittiler. Eğitim seti ayrıca hükümet düzenlemelerini, politika belgelerini, devlet medyası raporlarını ve diğer resmi yayınları da içeriyor. Kısacası, geliştiriciler, Jinping’in felsefesini benimsemiş ve bu konu hakkında konuşacak bir yapay zeka geliştirmişler.
Ancak bu teknoloji henüz halka açılmadı. Çin Siber Uzay İdaresi’nin (CAC) yetkisi altındaki bir araştırma merkezinde kullanılıyor. Muhtemelen yeterince mükemmel olduğuna inanırlarsa, yakın gelecekte halka da açılacak. Sohbet robotu soruları yanıtlayabiliyor, raporlar oluşturabiliyor, bilgileri özetleyebiliyor ve Çince ile İngilizce arasında çeviri yapabiliyor. Basit bir sohbet robotu olsa da Xi’nin siyaset, ekonomi ve kültür konularındaki fikirlerini yayması için geliştirildiğini unutmamak gerekiyor.
Çin’deki popüler haber uygulamaları, resmi devlet medyasından gelen makaleler için akışların en üstünde yer ayırıyor ve bu yayınların çoğunda Xi yer alıyor. On yaşından küçük çocukların Xi’nin siyasi felsefesini öğrenmesi gerekiyor, bu nedenle sohbet robotu burada bir tür eğitim otomatı olarak kullanılacak.
Yapay zeka devletle ters düşmemeli
CAC, ülkede üretici yapay zeka geliştiren grupların “temel sosyalist değerleri benimsemesini” ve herhangi bir chatbottan elde edilen çıktının devlet iktidarını yıkacak herhangi bir içerik içermemesini zorunlu kıldığından, ChatGPT gibi başlıca batılı yapay zeka modelleri Çin’de yasaklı. Yani ChatGPT, Google Gemini ya da buna benzer bir uygulama Çin’de yok.
Dolayısıyla Çin halkı bu konuda biraz geriden geliyor. Baidu ve Alibaba gibi Çinli şirketler yapay zekalı uygulamalar geliştirdiklerinde, Çin’in devlet kurallarına ters cevaplar vermediğinden emin olmak zorundalar, yoksa vay hallerine. Geçtiğimiz günlerde bir Türk kullanıcının ChatGPT’ye 2×2’nin 5 ettiğini kabul ettirmesi gibi, Çinli muhalif kullanıcıların da Çin sohbet robotlarına, yasaklanmış söylemleri dile getirmeleri için her yolu deneyeceğini tahmin edebilirsiniz.